Met jonge kinderen in huis kan het leven behoorlijk druk zijn. Tijd voor elkaar is dan schaars. ‘Die vele kleine momentjes waarin je als koppel iets voor elkaar kan betekenen, die zijn ontzettend belangrijk’, zeggen Wim en Jeroen, twee vaders met kennis van zaken.
Even met twee
De aanleiding voor deze virtuele ontmoeting tussen Wim Schotsmans en onze Nederlandse gesprekspartner Jeroen de Jong is het project Even met twee van de Gezinsbond, waar ze allebei aan meewerken. Beide mannen zetten zich in voor een betere balans tussen ouderschap en tijd voor elkaar als koppel.
Wim is in Vlaanderen vooral bekend als een van de gezichten van de blog Vaderklap. Daarnaast organiseert hij met zijn bedrijf Buitendenker wandelingen, ook voor koppels, die mensen aansporen om tot een open gesprek te komen over hun leven.
Jeroen geeft samen met zijn vrouw Wendy relatietrainingen onder de naam Liever de Liefde! Tegelijk is hij de bezieler van de Praktijkvader. Hij daagt vaders uit om hun rol in het gezin volop op te nemen.

Vaders onder elkaar
Allebei richten ze zich bij hun coaching niet alleen op koppels, maar ook specifiek op vaders. En dat is nodig.
‘Als prille vader – dat is intussen achttien jaar geleden – zat ik met heel wat vragen’, vertelt Jeroen. ‘Vader-zijn voelde als de belangrijkste taak in mijn leven. Ik wilde het anders doen dan mijn eigen ouders, en ben me in dat vaderschap gaan verdiepen.’
Vergelijk je relatie misschien met een huis. Als je te lang wacht met renoveren, zit je achteraf met veel kosten.
~ papa Wim
‘Je ten dienste stellen van je kinderen, daar draait het uiteindelijk allemaal om’, zegt hij. ‘Daarover met andere vaders in gesprek gaan, vond ik best leuk. Zo ben ik met de Praktijkvader gestart, een inspiratieplek voor vaders. En onder de noemer Vadervuur organiseer ik telkens een reeks avonden over opvoeding en relatie.’
Vaderrol
‘Door evoluties in de samenleving is de rol van vaders veranderd’, weet Wim. ‘Voor beide partners is dat een zoektocht. Met Vaderklap bieden we een platform om het over die vaderrol te hebben, al komen er natuurlijk veel meer thema’s ter sprake.’
‘Maar wil je als vader een diepgaander gesprek voeren over de opvoeding of over je relatie, dan hebben we ook nog de Vaderklap-kroeg, onze besloten groep op Facebook’, legt hij uit.

Schoolpoortpraat
Over je kinderen spreken is misschien wel makkelijker dan over je relatie praten. Of niet?
Wim: ‘Bij heel wat mannen leeft ongetwijfeld de behoefte om het nu en dan ook over hun relatie te hebben. Anders dan veel moeders voeren wij zulke gesprekken minder aan de schoolpoort.’
Het zit uiteindelijk in de kleine dingen: de vraag ’s morgens of je partner goed geslapen heeft, de koffie die je zet, die knuffel tussendoor …
~ papa Jeroen
‘Onlangs vertelde een vriend van mij nog dat hij zijn buurman over de vloer kreeg die zijn relatieproblemen op tafel gooide. Zij hebben daarover tot in de late uurtjes zitten doorbomen, wat trouwens met de avondklok niet zo vanzelfsprekend is’, lacht hij. ‘Zelf deed ik dat destijds ook toen ik het moeilijk had in de periode net vóór mijn scheiding.’
‘Bij Vadervuur merken we ook hoe dat relatiethema er werkelijk uitspringt’, beaamt Jeroen. ‘Want als het wringt in je partnerrelatie heeft dat ook een impact op je vaderschap.’
Wandelen voor je relatie
Toch coachen Jeroen en Wim niet alleen koppels waar het wringt. ‘Wij zien ook dat vandaag heel wat mannen bewuster omgaan met hun vaderrol en diepgang zoeken in hun relatie’, vertelt Wim.
‘In die zin ontmoet ik gelukkig niet alleen koppels met relatieproblemen. De wandelgesprekken die ik voer, zijn heel open. Ze handelen ook over het aangaan van een relatie of het houden ervan. Van daaruit kreeg ik van de Gezinsbond de vraag om relatiewandelingen uit te werken.’ Zo helpt Wim koppels tijd voor elkaar te vinden.
Wat je aandacht geeft, groeit. Dat is een cliché, maar binnen een relatie geldt dat heel erg.
~ papa Wim
Tijd voor elkaar
‘Zeker koppels met jonge kinderen ervaren dat het soms allemaal wat te veel wordt door de drukte op het werk en in het gezin’, zegt Jeroen. ‘En nu komt daar nog eens de coronalockdown bij. Dat leidt tot stress en te weinig deugddoende ontspanning, waardoor je relatie onderaan het prioriteitenlijstje komt.’ Tijd voor elkaar blijft er amper over.
Is er een handleiding om je partnerrelatie ook de nodige aandacht te geven? ‘Met zijn tweeën uit eten gaan – als dat weer mag, natuurlijk – of een weekendje weg, dat zijn allemaal prima ideeën’, aldus Jeroen.
‘Maar het komt er vooral op aan je relatie fris te houden en elkaar opnieuw te leren kennen. Daarom maken wij ruimte voor andere gesprekken, die even niet over de kinderen of over het werk gaan.
Het begint gewoon met naar elkaar te luisteren. En zie het ook niet te groots, zoals samen een verre reis maken of iets dergelijks. Het zit uiteindelijk in de kleine dingen: de vraag ’s morgens of je partner goed geslapen heeft, de koffie die je zet, die knuffel tussendoor …’
Renovatie
‘Vergelijk een relatie misschien met een huis’, vult Wim aan. ‘Als je te lang wacht met renoveren, zit je achteraf met veel kosten.’ Zo moet je ook genoeg tijd voor elkaar maken om je relatie te onderhouden.
‘Soms klikt het niet en groei je uit elkaar. Dat heb ik zelf ook zo ervaren, al spelen er vanzelfsprekend ook veel andere factoren een rol. Maar in veel gevallen verlies je elkaar onderweg uit het oog en vraag je je af waarom je de ander ooit graag zag.
We eisen verschrikkelijk veel van onszelf, waardoor je partner een beetje een vanzelfsprekende aanwezigheid wordt. Wat je aandacht geeft, groeit. Dat is een cliché, maar binnen een relatie geldt dat heel erg.’
Foto Wim Schotsmans: Kristof Ghyselinck
Foto Jeroen de Jong: EF
