Inbakeren is een methode om je baby van de schouders tot en met de voetjes knus in te wikkelen, de armpjes dicht tegen het lichaam, met nog net genoeg bewegingsruimte voor de beentjes. Het zorgt voor een warme en veilige cocon. Net zoals je baby het negen maanden lang gewoon was in de buik.
Rust
Als je baby last heeft van krampjes of onrustig slaapt, dan hoor je weleens: ‘Heb je inbakeren al eens geprobeerd?’ Maar wat houdt dat inbakeren precies in? Is het veilig? En helpt het wel?
Gwendolien Vilez is vroedvrouw bij vroedvrouwenpraktijk Aesem en helpt aanstaande en kersverse mama’s op weg in Mamado, een zwangerschapswinkel gespecialiseerd in borstvoeding.
‘Niet elk baby’tje heeft behoefte aan inbakeren’, legt ze uit. ‘En het is ook niet zo dat we het standaard bij elke baby gaan aanraden. Het klopt wel dat het sommige baby’s rustiger maakt, en dat het ook kan helpen om de pijn bij reflux of krampjes beter te verdragen.’
Doek of slaapzak
‘De eerste dagen raad ik inbakeren niet aan. Je baby geeft zoveel signalen die je nog moet leren kennen. En als je baby ingebakerd zit, vang je die moeilijker op. In die hele eerste fase kan huid-op-huidcontact helpen om je baby te kalmeren en beter te leren kennen.
Slaapt je baby onrustig en wordt hij vaak wakker, spreek er dan wel al eens over met je vroedvrouw. Zij zal je uitleggen dat inbakeren een optie is en dat er verschillende inbakerdoeken bestaan.
Zo bestaan er doeken met velcro, maar ook speciale inbakerslaapzakjes met een rits. Die geven een heel geborgen gevoel aan het bovenlichaam, maar je baby kan de beentjes wel nog vlot bewegen. En dat is dan weer goed voor de heupontwikkeling.
Inbakeren is niet gevaarlijk als je er op tijd mee stopt. Als je kindje begint te rollen van rug naar buik, dan is het niet meer veilig en raden we het af.
~ Gwendolien Vilez , vroedvrouw bij Aesem
Wordt je baby groter, dan stop je de armpjes door de openingen en wordt de inbakerslaapzak een gewone slaapzak. Nog een optie is inbakeren met een grote tetradoek. De techniek is niet moeilijk, maar de eerste keer kun je dit beter aan je vroedvrouw vragen. Zij zal je de verschillende stappen laten zien om je baby goed in te bakeren.’
Timing
‘Inbakeren is niet gevaarlijk als je er op tijd mee stopt. Als je kindje begint te rollen van rug naar buik, dan is het niet meer veilig en raden we het af. Ideaal is dat je het inbakeren geleidelijk afbouwt. Voor sommige baby’s is de stap anders te groot. Spreek samen met je vroedvrouw een goede timing af, zodat het afbouwen op een veilige manier gebeurt.
Is je kindje koortsig, dan raden we inbakeren ook af. De bakerdoek telt sowieso voor één laag kledij. Houd dus in de gaten dat je baby het niet te warm krijgt.’
Cocon
Inbakeren kan dus zeker een tijdelijk hulpmiddel zijn om je baby rustiger te krijgen of om die vervelende krampjes te helpen opvangen. Zorg er wel voor dat je het op de juiste manier toepast én dat je eerst te rade gaat bij een deskundige, je vroedvrouw bijvoorbeeld.
Het inbakeren geeft de meeste baby’s een heel fijn gevoel, het maakt die nieuwe, grote wereld weer wat kleiner. Het brengt hen terug naar die negen maanden die ze warm en knus in je buik doorbrachten.
