Een baby regelmatig op zijn buik leggen om te spelen is belangrijk voor zijn ontwikkeling. Welke voordelen zijn er verbonden aan buikligging en hoe pak je het aan?
Voordelen van ‘tummy time’
Spelen en rondkijken terwijl je baby op de buik ligt heeft een positief effect op de ontwikkeling. Zeven voordelen om precies te zijn!
- Sterke spieren, sterke baby: buikligging stimuleert zowel de nek-, rug- als armspieren.
- Coördinatie: omdat zijn handjes zichtbaar zijn, zal de baby meer vastpakken, waardoor zijn coördinatie verbetert.
- Stabiliteit: de baby kan experimenteren met het verplaatsen van zijn gewicht, wat van pas komt bij het leren kruipen.
- Effect van de zwaartekracht: de baby wordt zich bewust van zijn lichaam en wat hij moet doen om zich op te richten.
- Ontdekkingstocht: de baby leert vanuit buikligging zijn bewegingen beter te controleren, wat hem stimuleert om op ontdekking te gaan. Dat versterkt ook het vertrouwen en de onafhankelijkheid.
- Algemene ontwikkeling: niet alleen de fijne en grove motoriek van de baby worden gestimuleerd met buikligging, hij leert ook beter waarnemen. Ook de mentale ontwikkeling krijgt een duwtje in de rug.
- Minder kans op afplatting van het hoofd. Rugligging (zeker als altijd dezelfde houding wordt aangenomen) kan tot gevolg hebben dat het hoofdje aan één kant wat platter wordt.
Je baby op de buik leggen heeft dus zeker voordelen, maar om het risico op wiegendood te beperken wordt wel nog altijd aangeraden om te slapen op de rug.
Hoe pak je het aan?
Niet alle baby’s zijn er dol op om tijd door te brengen op de buik, zeker niet als ze nog heel klein zijn. Pas vanaf 4 of 5 maanden zijn baby’s in staat te spelen terwijl ze op hun buik liggen. Hoe kun je de buikligging toch stimuleren?
- Verwacht niet te snel te veel: een baby van een paar dagen of weken leert nog maar net het hoofd oprichten, hij kan nog niet lang op zijn buik liggen.
- Gewoonte: draai na het verversen de baby op zijn buik. Of leg hem bij het aankleden dwars over je knieën. Doe dat elke dag even en het wordt een gewoonte.
- Leg de baby op zijn buik op jouw buik: dan kun je heerlijk in elkaars ogen kijken!
- Pak je baby op voordat hij begint te huilen.
- Leg een speelgoedje vlak voor zijn neus.
Algemene tips om je kindje motorisch goed te laten ontwikkelen:
- Gebruik de maxi-cosi alleen in de auto.
- Laat de baby op zijn rug slapen, maar spelen kan het best (ook/even) op de buik.
- Leg niet te veel speelgoed op de mat: zo heeft de baby ruimte om te bewegen.
- Maak de omgeving zacht en veilig.

Redactie
Meer weten over:
Baby